Werken in de cloud is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van zakelijke operaties.

Deze ICT-trend heeft zich stevig gevestigd en wordt breed omarmd door organisaties. Steeds meer bedrijven verlaten de traditionele on-premise aanpak en omarmen de voordelen van de cloud. Met altijd en overal toegang tot data, flexibele gebruikersschaling en dagelijkse gegevensback-ups biedt de cloud aanzienlijke operationele voordelen. Bovendien elimineert het de noodzaak voor kostbare hardware-investeringen, garandeert het de beveiliging van de ICT-infrastructuur en vereenvoudigt het de vereisten voor interne ICT-expertise.

De verwachting is dat in 2024 nog meer organisaties de overstap naar de cloud zullen maken. Voorbeelden van dergelijke clouddiensten zijn onder andere cloudwerkplekken en Microsoft 365.

De cloud blijft groeien vanwege de volgende redenen:

1.Flexibiliteit en schaalbaarheid:
Bedrijven kunnen snel resources toevoegen of verwijderen op basis van behoeften, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en groei.
 
2. Kostenbesparing: Het elimineert grote kapitaalinvesteringen in hardware en infrastructuur en biedt een pay-as-you-go-model, waardoor kosten worden geoptimaliseerd en financiële risico’s verminderen.
 
3. Toegankelijkheid en samenwerking:
 Cloud maakt overal toegang tot gegevens en applicaties mogelijk, wat samenwerking tussen teams op verschillende locaties bevordert.
 
4. Beveiliging en compliance:
Toonaangevende cloudproviders bieden geavanceerde beveiligingsmaatregelen en nalevingscertificeringen om gegevens te beschermen en te voldoen aan regelgeving.
 
5. Innovatie:
Cloud computing biedt snel toegang tot de nieuwste technologische innovaties, waardoor bedrijven concurrentievoordeel behalen en nieuwe kansen benutten.
Kortom, de cloud blijft een integraal onderdeel van IT-strategieën en digitale transformatie wereldwijd.