Whatsapp Fraude! Het komt steeds vaker voor

14-04-2021 –

WhatsApp-fraude!

Het komt steeds vaker voor. Tegenwoordig maakt bijna iedereen met een smartphone gebruik van WhatsApp. Internetcriminelen weten dat als geen ander en zijn ook hiermee erg actief. Het aantal meldingen van WhatsApp fraude neemt daardoor enorm toe. De internet crimineel doet zich voor als een bekend persoon, meestal een familielid. Zogenaamd met een nieuw telefoonnummer.

Voorkom WhatsApp-fraude! Hieronder vindt u een aantal tips.WhatsApp-fraude, wat is dat?

WhatsApp-fraude, wat is dat?

Dit is een nieuwe vorm van internet fraude. Steeds meer internet criminele bedenken slimme manieren om mensen op te lichten. De laatste tijd gebeurt dit steeds vaker via WhatsApp. Bij de nieuwste vorm van WhatsApp-fraude nemen criminelen zelfs WhatsApp accounts over. Het aantal oplichtingen neemt enorm toe en het schadebedrag loopt vaak op tot duizenden euro’s per slachtoffer.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

Internetcriminelen gebruikten in het begin vooral van prepaid simkaarten. Zo konden zij eenvoudig wisselen van telefoonnummer. Vervolgens zochten op social media naar de profielfoto van degene wiens account ze willen gebruiken en appen ze iemand in je telefoonlijst. Meestal is dat een familielid. Ze melden dan dat ze een nieuw telefoonnummer hebben en dat er snel geld overgemaakt moet worden.

Gelukkig wordt dit steeds vaker herkend en wordt deze vorm van fraude inmiddels vaak voorkomen.

Maar tegenwoordig proberen oplichters zelfs een WhatsApp account over te nemen. Zij voeren jouw telefoonnummer in, daarna ontvang je een 6 cijferige code. Met deze code controleert WhatsApp of je de app op een andere telefoon wilt gebruiken. Dit gebruik je bijvoorbeeld ook zelf bij het instellen van WhatsApp op een nieuw toestel. Bij deze vorm van fraude kan de internetcrimineel niet bij je gespreksgeschiedenis kunnen komen. Maar ze kunnen wel zien in welke groepsgesprekken je actief bent. Zo kunnen zij op deze manier nog meer mensen in jouw netwerk oplichten.

Een nieuwe vorm is dat hackers toegang weten te krijgen tot WhatsApp-accounts, door eerst de voicemail te hacken. Dit gaat erg simpel omdat daarvoor een pincode nodig is die de slachtoffers zelf nooit hebben gewijzigd. Vaak is dit een wachtwoord als 0000 of 1234.

4 Tips om WhatsApp-fraude te voorkomen.

Het belangrijkste punt: maak nooit zomaar geld over naar iemand waarvan het nummer onbekend is. Het voorkomen dat je slachtoffer wordt begint dus gewoon met gezond verstand. Stuur ook nooit wachtwoorden of beveiligingscodes door.

Zie hieronder 4 tips:

1. Vraagt iemand om geld? Bel die persoon altijd op met het telefoonnummer dat bij jou bekend is, niet met het nummer dat zichtbaar wordt in de App.

2. Is de bij u bekende persoon niet bereikbaar? Maak het geld beslist niet over!

3. Deel nooit de sms met je WhatsApp code (6 cijferige code).

4. Zet ‘verificatie in 2 stappen’ aan voor WhatsApp