iPhone gestolen?

iPhone gestolen?  03-08-2021 – Tijdens een avondje stappen ben je opeens je telefoon verloren. De schrik zal je wellicht om het hart slaan: Waar heb je hem laten liggen? Hoe vindt je jouw telefoon zo snel mogelijk terug? Kan iemand jouw gegevens inzien, of op jouw kosten bellen? Hierbij een aantal tips om deze vragen te beantwoorden.

• Zoek mijn iPhone (Find my iPhone of vindt mijn apparaat)

• Gegevens wissen

• Mobiele nummer blokkeren

• Beperken van gevolgen

• Wachtwoorden

Het is altijd lastig te bepalen waar je de iPhone precies kwijt bent geraakt de wc, op een tafeltje in een restaurant, tussen de kussens bij vrienden thuis. Wat moet je doen als je je iPhone kwijtraakt?

Gebruik Zoek mijn iPhone

Begin met het terugzoeken van jouw iPhone. Ga eerst langs of neem contact op met de cafés en restaurants waar je het toestel wellicht heb kunnen laten liggen. Eerst is het verstandig om thuis te kijken. Kijk anders op de site van icloud naar “zoek mijn iPhone”. Zo kun je specifieker gaan zoeken. Zo kan je misschien direct zien waar het toestel zou kunnen liggen. Dit werkt hetzelfde bij je Apple Watch en Mac.

Ben je in de buurt van je toestel, dan zou je en geluidje kunnen afspelen via “zoek mijn-app”. Dat is een stuk makkelijker dan direct de plekken langs te gaan op de plekken waar je bent geweest.

Bescherm je toestel!

Via zoek mijn iPhone kan je meerdere handelingen uitvoeren. Je kunt op afstand een code activeren zodat niemand uw toestel in kunt komen. Je kunt het toestel ook op afstand wissen, zodat uw persoonlijke gegevens worden verwijder. Let wel op! Als je het toestel op afstand heeft gewist is deze niet meer na te trekken via ‘zoek mij iPhone’. Als je de toegang blokkeert is het wel lastiger voor de vinder om in contact te komen met jou. Een boodschap instellen heeft dan meer effect. De pincode is moeilijk te omzeilen, maar mocht het de dief toch lukken dan is deze Meestal geïnteresseerd in het doorverkopen van het toestel. De persoonlijke gegevens zijn nooit echt interessant.

Zoek mijn iPhone werkte voorheen alleen als het toestel in verbinding was met het internet. Veel mensen zetten op vakantie hun dataroaming uit, dit kon een obstakel worden. Gelukkig werkt het met IOS 13 ook via de Bluetooth, hierbij scant de iPhone de omgeving naar andere apparaten van Apple.

Aangifte doen en simkaart blokkeren

Als je zeker weet dat het toestel gestolen is moet je aangifte doen. Ook als je op vakantie bent moet je aangifte doen om een schadeclaim in te dienen bij jouw verzekering. Het is altijd verstandig om aangifte te doen als de dief met jouw nummer gaat bellen. Vergeet bij de aangifte geen serienummer door te geven. Het is een kleine kans, maar wellicht pakken ze de dief nog eens op!

Voorkom dat je jouw gegevens kwijtraakt.

Als je jouw iPhone vroeger verloor was je al jouw gegevens kwijt. Tegenwoordig zijn er allerlei manier om jouw gegevens veilig op te slaan. Zo zijn de meest gebruikte iCloud en Google Drive. iCloud is bijvoorbeeld ook heel makkelijk te synchroniseren met uw Macbook, iPad of ander Apple device.

Wijzig je belangrijkste wachtwoorden

Je kunt ervoor kiezen om je belangrijkste wachtwoorden te veranderen. Mocht u geen pincode op het toestel hebben, dan is het wel van belang om uw belangrijkste wachtwoorden te wijzigen. Maar het belangrijkste is dat je jouw mailbox blokkeert, het is namelijk heel gemakkelijk om wachtwoorden te veranderen als iemand toegang heeft tot je mailbox. Het instellen van het wachtwoord gaat vaak via de mail.